Web standards – μια εισαγωγή

Web standards είναι ένας γενικός όρος για τα επίσημα πρότυπα και άλλες τεχνικές προδιαγραφές που καθορίζουν και περιγράφουν τα χαρακτηριστικό του World Wide Web – λέει η Wikipedia. Για παράδειγμα, η τεχνική που χρησιμοποιείται για τη δόμηση του περιεχομένου είναι η γλώσσα (X)HTML, αυτή που χρησιμοποιείται για τη μορφοποίησή του (χρώμα, γραμματοσειρές, περιθώρια κ.λπ.) είναι το CSS και αυτή που προσδιορίζει τη συμπεριφορά του (π.χ. αλλαγή της μορφής, άνοιγμα καινούριου παράθυρου κ.λπ) είναι η Javascript (ή ECMA όπως ονομάζεται η πρότυπη εκδοχή της).

Ο διαχωρισμός περιεχομένου από τη μορφοποίηση είναι κάτι με το οποίο είναι εξοικειωμένοι οι blogger – γράφουν το περιεχόμενο και αλλάζοντας το template (δηλαδή στην πράξη το CSS της σελίδας τους) μπορούν να αλλάξουν το ντεκόρ χωρίς να επηρεάσουν το «κυρίως πιάτο». Γιατί όμως να τους ενδιαφέρει αυτή η λειτουργία να ακολουθεί κάποια στάνταρντ; Ας υποθέσουμε ότι πηγαίνετε να ψωνίσετε μια ηλεκτρική συσκευή και διαπιστώνετε ότι ξαφνικά κάποιες εταιρίες αποφάσισαν να αλλάξουν το σχήμα της πρίζας έτσι ώστε το αρσενικό της να μη μπαίνει στο θηλυκό του φις στον τοίχο σας – κι όχι μόνο αυτό αλλά η καθε εταιρία έχει δώσει και το δικό της σχήμα, έτσι, για να ταιριάζει με το λογότυπό της βρε αδερφέ… Και τώρα τι; Λύσεις-μπαλώματα θα βρεθούν σίγουρα – ίσως ένα πρόσθετο που θα προσαρμόζει το κάθε φις στην αντίστοιχη υποδοχή, αλλά τι μπελάς αδελφέ μου! Θα πρέπει να το έχετε στο μυαλό σας κάθε φορά που θα αγοράζετε μια συσκευή, αφήστε δε που μπορεί να επηρεάζει και την απόδοση. Λοιπόν, η κατασκευή των ιστοσελίδων με αυτή τη λογική λειτουργούσε και γι αυτό κρίθηκε αναγκαία η εφαρμογή των standards. Όχι βέβαια ότι ξαφνικά λύθηκαν όλα αυτά τα προβλήματα, ίσα ίσα που οι πονοκέφαλοι αυξήθηκαν. Οι browser κάνουν συνήθως του κεφαλιού τους, τίποτα δεν δείχνει ίδιο σε όλους, νέα «μπαλώματα» εμφανίζονται κάνοντας τη ζωή μας περίπλοκη. Γιατί λοιπόν διαλέγω αυτή την περιπλοκή αντί την άλλη; Επειδή έχει μια λογική, επειδή βοηθάει τον χρήστη (έστω και αν ζαλίζει τον κατασκευαστή), επειδή πιστεύω ότι είναι το μέλλον – και σ’ αυτήν την περίπτωση οι browser θα προσαρμοστούν σιγά σιγά και τέλος επειδή μέσα σε όλες τις σπαζοκεφαλιές της έχει ενδιαφέρον. Σε όλους όσους ισχυρίζονται ότι οι σελίδες που είναι σχεδιασμένες σύμφωνα με τα web standards είναι απλοϊκές «τετράγωνες» και δύσκαμπτες, έχω να αντιτάξω τον κύριο Stu Nicholls και το CSS Playground του. Μη ντρέπεστε, κάντε του μια επίσκεψη και δείτε όλα τα alternative styles που προτείνει για την ίδια σελίδα. Την προτίμησή μου την βλέπετε ακριβώς κάτω.

cssplayground.jpg

Για μια πιο new age προσέγγιση, μπορείτε επίσης να πάτε στο CSS zen garden, όπου μπορείτε να βρείτε πιο πειστικά επιχειρήματα από τα δικά μου για το θέμα.

Περισσότερα στα επόμενα…

4 thoughts on “Web standards – μια εισαγωγή

 1. Συμβαίνει μερικές φορές να βρίσκομαι σε ένα site/blog που θέλω να συνεχίσω να διαβάζω, αλλά κάπου μέσα στις σελίδες του συναντώ έναν ενδιαφέροντα σύνδεσμο και μπαίνω στον πειρασμό να τον χρησιμοποιήσω.

  Αν εκεί που θα πάω βρω επίσης ενδιαφέροντα πράγματα και αρχίσω να περιφέρομαι, είναι πολύ πιθανό να απομακρυνθώ πολύ και να χάσω ή να ξεχάσω το site/blog που υπήρξε η αρχή αυτού του ταξιδιού.

  Θα προτιμούσα οι εξωτερικοί σου συνδέσμοι να ανοίγουν σε νέο παράθυρο. But after all, it’s just me..

 2. Μεγάλη κουβέντα ανοίγεις – το απροειδοποίητο άνοιγμα συνδέσμων σε νέο παράθυρο μπορεί να είναι βολικό για τους λόγους που εξηγείς, αλλά μπορεί και να μπερδέψει έναν χρήστη που χρησιμοποιεί βοηθητική τεχνολογία (π.χ. screen reader) και είναι πρακτική που δεν συνιστάται από το W3C. Φυσικά υπάρχει πάντα η δυνατότητα να ειδοποιείς για το άνοιγμα του νέου παραθύρου, αλλά τώρα πια όλοι οι μοντέρνοι browser δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη να επιλέξει μόνος του αν θέλει να ανοίξει τον σύνδεσμο σε νέο παράθυρο ή tab, έτσι δεν βλέπω το λόγο γιατί να υποχρεώνω τον χρήστη σε μια πρακτική που μπορεί από μόνος του να επιλέξει ή να απορρίψει.
  Προσωπική μου τακτική είναι να ανοίγω νέο παράθυρο κυρίως στις περιπτώσεις που αυτό θα φορτώσει ένα άλλο είδος αρχείου, π.χ. pdf, word ή κάποια μεγάλη εικόνα και πάντα να ειδοποιώ τον χρήστη για αυτό.
  Αλλά όπως λες κι εσύ, είναι προσωπική επιλογή 🙂
  Σ’ ευχαριστώ για την επίσκεψη και την αφορμή για ενδιαφέρουσα συζήτηση

 3. Ε, έχεις δίκιο ότι η πρακτική που πρότεινα στην ουσία επιβάλει στον επισκέπτη την προτίμηση του κατασκευαστή της σελίδας.

  Και φυσικά δεν μας αρέσει να επιβάλουμε, δεν είναι έτσι;

  Όμως στην πρότασή μου υπάρχει και η ωφελιμιστική λογική, «γιατί να ..διώξω τον επισκέπτη από το site μου, αν δεν ήταν αυτή η πρόθεσή του;» (diabolic, isn’t it?)

  Μου αρέσει που το συζητώ μαζί σου γιατί βλέπω και την άλλη όψη του νομίσματος. Όντας από το 2000 καταπιασμένος με την κατασκευή ιστοσελίδων για ένα μόνο site με εξειδικευμένο κοινό, νομίζω πως γνωρίζω τις περισσότερες φορές τις συνήθειές τους και τις προτιμήσεις τους και προσπαθώ να τους διευκολύνω με τις σχεδιαστικές επιλογές μου.

  Ένας άλλος σχεδιαστής ιστοσελίδων που καταπιάνεται με πολλά διαφορετικά projects, μπορεί να αντιλαμβάνεται τα ζητήματα πιο σφαιρικά.

  Καλή σου μέρα E

 4. Παράθεμα: Η σημασία της προσβασιμότητας (accessibility) σε ένα website « This is a work in progress!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: