Η σημασία της προσβασιμότητας (accessibility) σε ένα website

Ένα σχόλιο του myleftwing σχετικό με το άνοιγμα εξωτερικού συνδέσμου σε νέο παράθυρο μου δίνει την αφορμή να σκεφτώ πόσο λίγο συζητιέται το θέμα της προσβασιμότητας στο ελληνικό web. ((*)

Ένα σάιτ είναι προσβάσιμο (accessible) όταν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά όλοι οι εν δυνάμει επισκέπτες του. Αυτό συμπεριλαμβάνει τυφλούς ή άτομα μειωμένης όρασης, ανθρώπους με νοητικές δυσκολίες, ανθρώπους με «μηχανικά» προβλήματα (π.χ. αυτούς που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ποντίκι λόγω συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα), επιληπτικούς και γενικά περίπου το 40% (σύμφωνα με στατιστικές που έγιναν με βάση τους Αμερικανούς) των χρηστών του web. Κάποιοι από αυτούς βασίζονται σε βοηθητική τεχνολογία (π.χ. screen reader που τους διαβάζει το περιεχόμενο της σελίδας) – άλλοι πάλι χρησιμοποιούν εναλλακτικές μεθόδους όπως το πληκτρολόγιο αντί του ποντικιού. Στόχος του σχεδιαστή λοιπόν είναι να διευκολύνει όσο γίνεται αυτή την προσπάθεια.Δεν θα ασχοληθώ εδώ με τις μεθόδους που το πετυχαίνουν αυτό – ας πω μόνο συνοπτικά ότι ένα καλό ξεκίνημα είναι να γράφει κανείς σημασιολογικά σωστό κώδικα και όσο γίνεται πιο κατανοητό κείμενο. Στο τέλος αυτού του ποστ θα παραπέμψω στους ειδικούς που φωτίζουν περισσότερο και καλύτερα το θέμα. Έχω να προτείνω όμως μια άσκηση για να δείτε και μόνοι σας μερικά από τα εμπόδια που συναντούν καθημερινά κάποιοι άνθρωποι κατά την περιήγησή τους σε άσχημα σχεδιασμένες σελίδες.

Ανοίξτε τον αγαπημένο σας browser και προσπαθήστε να απενεργόποιήσετε όσα μπορείτε περισσότερα από τα παρακάτω:

  • Εικόνες
  • Ήχο
  • Multimedia
  • Java
  • Javascript
  • Frames
  • Stylesheets
  • Χρώματα και γραμματοσειρές

Αποσυνδέστε το ποντίκι. Αναζητήστε στις σελίδες βοήθειας του browser σας τα keyboard shortcuts για την πλοήγηση. Πώς είπατε; Έπρεπε να το κανετε αυτό πριν αποσυνδέσετε το ποντίκι; Ίσως, αλλά θυμηθείτε ότι και οι άλλοι χρήστες δεν γεννήθηκαν γνωρίζοντας τα shortcuts, από κάπου ξεκίνησαν κι αυτοί. Πατήστε F1 λοιπόν και προσπαθήστε να βρείτε την αντίστοιχη σελίδα για να ενημερωθείτε.
Με το «αποδυναμωμένο» σύστημα πλοήγησής σας τώρα προσπαθήστε να επισκεφθείτε και να χρησιμοποιήσετε διάφορα σάιτ που να έχετε επισκεφθεί ξανά. Προσπαθήστε να διαλέξετε σάιτ που να είναι διαδραστικά (όπως π.χ. online shop ή e-banking) και να σας ενδιαφέρουν προσωπικά. Δοκιμάστε να κάνετε χρήση των υπηρεσιών τους. Θα σας πρότεινα να κάνετε αυτό το πείραμα σε όσο το δυνατόν ευρύτερη γκάμα τύπων σάιτ και να συμπεριλάβετε (αν είστε σχεδιαστής) και τις δικές σας σελίδες. Στοιχηματίζω ότι θα εκπλαγείτε αφάνταστα από το αποτέλεσμα. Εμένα την πρώτη φορά που το έκανα η εμπειρία με άφησε άναυδη – και από τότε το επιχειρώ συχνά, ειδικά σε ό,τι φτιάχνω η ίδια. Κρατήστε σημειώσεις για όσα σας δυσκόλεψαν για να ξέρετε τι θα αποφεύγετε. Και ενημερωθείτε περισσότερο, με τη βοήθεια των ειδικών:
Web Accessibility Initiative (WAI)
W3C Accessibility guidelines 1.0 (εδώ σε ελληνική μετάφραση)
Joe Clark
Webaim
Webcredible
Accessify
456 Berea Street
Idiots Guide To Accessible Website Design
Research based web design and usability guidelines
Resources, tools, simulators

Αν δεν σας φτάνουν αυτά, μια αναζήτηση στο web θα σας φέρει πολλά περισσότερα αποτελέσματα.
Αν όπως εγώ εντυπωσιαστήκατε από το μικρό μας πείραμα, σίγουρα βλέπετε πια το web με άλλο μάτι.

* Update: Τελικά δεν είχα και πολύ δίκιο – υπάρχουν αξιόλογες αναφορές στην προσβασιμότητα και στο ελληνικό web. Δείτε ενδεικτικά:

Porcupine Colors: Προσβασιμότητα στο Web: άνθρωποι, προβλήματα και λύσεις
Παναγιώτης Πέρρος: Η προσβασιμότητα ως προϋπόθεση της ποιότητας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: