Μουσείο Ακρόπολης, πρώτες εντυπώσεις από το website!

Το νέο μουσείο της Ακρόπολης επιτέλους ανοίγει! Και βέβαια θα πάω, κι ας λένε μερικοί δύσπιστοι. Σήμερα μάλιστα από τον ενθουσιασμό μου ψάχνοντας να βρω πληροφορίες για τις ώρες λειτουργίας έπεσα πάνω στο ολοκαίνουργιο του website, το τριγύρισα, έμαθα αυτά που ήθελα και σπεύδω για τις πρώτες εντυπώσεις.

Η πρώτη εικόνα που είχα είναι αυτή της απλότητας. Χάρηκα πολύ γιατί συμβαδίζει με την ιδέα που έχω για την ομορφιά της Ακρόπολης. Τα υπόλοιπα θετικά της πρώτης ματιάς: Από την πρώτη σελίδα γρήγορη πρόσβαση σε καίρια σημεία όπως οι συλλογές, η πρόσβαση και η έκδοση εισιτηρίων. Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα εκθέματα. Ένα (ενεργό από το απόγευμα της 15/6) σύστημα για online έκδοση εισιτηρίων που θα μας γλυτώσει από τις ουρές.

Έχω φυσικά και κάποιες παρατηρήσεις, που θα μου άρεσε πολύ να τις καταθέσω απευθείας στους κατασκευαστές και τους υπεύθυνους του σάιτ, όμως δυνατότητα επικοινωνίας βρήκα μόνο μέσω μιας γενικής φόρμας που δεν ξέρω αν είναι η κατάλληλη γι αυτή τη δουλειά.

Πρώτα απ’ όλα βρήκα το μενού της κορυφής λίγο δύσχρηστο, αφού οι επιλογές πρώτου επιπέδου δεν οδηγούν πουθενά. Πατάει κανείς π.χ. εκεί που λέει «Συλλογές» και δεν αλλάζει σελίδα. Πρέπει να παρατηρήσει το υπομενού που εμφανίζεται, να πατήσει στο «Μόνιμες» για να μεταφερθεί στην αντίστοιχη σελίδα. Κατά τη γνώμη μου έτσι όπως είναι φτιαγμένο το μενού δίνει την εντύπωση ότι υπάρχουν σύνδεσμοι που δεν λειτουργούν.
Από άποψη εμφάνισης βρίσκω τις μέσα σελίδες λιγάκι άτονες. Οι φωτογραφίες από μόνες τους είναι πανέμορφες, αλλά μου φαίνεται ότι χρειάζεται κάτι ακόμα για να δέσουν με το σκηνικό.

Το περιεχόμενο θέλω να πιστεύω ότι είναι υπό εξέλιξη. Ωραίες οι πληροφορίες που πήρα για τα εκθέματα, αλλά θα ήθελα περισσότερα για το τι περιέχεται σε κάθε επίπεδο (ναι, τον είδα τον χάρτη, αλλά θα ήθελα κάτι αναλυτικότερο).

Θα ήθελα επίσης όλες τις φωτογραφίες συγκεντρωμένες κάπου ώστε να μην αναγκάζομαι να τις ψάχνω ανά σελίδα. Σε κάποια από τις φωτογραφίες, (Πήλινα αναθηματικά σφονδύλια με γραπτή διακόσμηση από το Ιερό της Νύμφης. 6ος και 5ος αι. π.Χ., μενού «Μόνιμες συλλογές», ενότητα «Οι Πλαγιές της Ακρόπολης» σελίδα «Τα ιερά») υπάρχει η δυνατότητα για μεγαλύτερη εικόνα (τύπου lightbox) που όμως δεν λειτουργεί (δοκίμασα με Firefox 3 και Chrome).

Είδα ορθογραφικά λάθη (το παρών website), περιορισμένη αναζήτηση (δείτε π.χ. αυτό το αποτέλεσμα: Αναζήτηση για «Καρυάτιδες») που ελπίζω ότι θα διορθωθούν.

Θεωρώ χρηστικό σφάλμα το dropdown menu επιλογής της γλώσσας με προεπιλεγμένα τα Ελληνικά – κάποιος ξένος θα πρέπει να μαντέψει για να το ανοίξει. Επίσης θεωρώ λάθος να περιλαμβάνεται στο ίδιο πλαίσιο με την επιλογή γλώσσας η δυνατότητα αλλαγής γραμμάτων σε μεγαλύτερα ή μικρότερα. (Δεν μπαίνω στη συζήτηση του αν μια τέτοια δυνατότητα αλλαγής με javascript είναι σωστή πρακτική ή όχι, αυτό είναι θέμα απόψεων. Απλώς θεωρώ ότι το να είναι κολλημένες οι δυο δυνατότητες μαζί μπερδεύει τον επισκέπτη). (ΕΤΑ: Δεν κατάφερα να κάνω αλλαγή μεγέθους στα γράμματα με τα κουμπάκια που παρέχονται. Δοκίμασα μέχρι και με ΙΕ. Ο τελευταίος μάλιστα βγάζει μήνυμα σφάλματος.)

Από άποψη προσβασιμότητας σε πρώτη ματιά διαφωνώ με τη χρήση inline javascript (π.χ. onmouseover και onmouseout). Βρίσκω να λείπουν οι alt attributes από τις εικόνες και οι title από τους συνδέσμους. Θεωρώ ότι ένα σάιτ όπως αυτό πρέπει να δίνει περισσότερη σημασία σε τέτοια θέματα. Επίσης θεωρώ παράξενο (ασύμφορο και άβολο) που από τους τίλους των σελίδων λείπει το όνομα του σάιτ. Για παράδειγμα η κεντρική σελίδα τιτλοφορείται απλώς «Αρχική σελίδα» αντί π.χ. «Μουσείο Ακρόπολης – Αρχική Σελίδα». Έτσι όταν εμφανίζεται ως αποτέλεσμα σε μια μηχανή αναζήτησης δεν γίνεται φανερό σε ποιο σάιτ ανήκει.

Ο σύνδεσμος «Σχολεία και εκπαιδευτικοί», υπομενού του μενού «Εκπαίδευση» οδηγεί σε άλλο σάιτ, χωρίς προειδοποίηση και κατά τη γνώμη μου χωρίς φανερό λόγο. Θα μπορούσε να υπάρχει μια εισαγωγή και ένας σύνδεσμος στο σχετικό σάιτ της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης. Έτσι όπως είναι φτιαγμένο, απλώς μπερδεύει.

Παρά τα φαινόμενα δεν θέλω να γκρινιάξω. Να επισημάνω κάποια πράγματα που σηκώνουν βελτίωση θέλω μόνο. Επειδή (κακά τα ψέματα) είμαι σίγουρη ότι το σάιτ θα το επισκέπτομαι πιο συχνά από το ίδιο το μουσείο και θα ήθελα να το καμαρώνω με όλη μου την καρδιά. Θα προσπαθήσω να μεταφέρω τις παρατηρήσεις μου στους υπεύθυνους, αλλά αν ξέρετε κι εσείς κάποιον τρόπο να το κάνω παρακαλώ ενημερώστε με.

ETA 22/6. Κάποιες βελτιώσεις γίνονται ήδη. Η αναζήτηση για τις Καρυάτιδες καρποφόρησε, κάποια ορθογραφικά λάθη εξαφανίστηκαν και η javascript αλλαγής μεγέθους γραμμάτων λειτουργεί. Χαίρομαι που δεν αφήνουν τα πράγματα στην τύχη τους και ελπίζω να συνεχίσουν έτσι (αν και δεν τα κατάφερα να επικοινωνήσω μέσω της φόρμας – λέτε να με διαβάζουν; :Ρ).

One thought on “Μουσείο Ακρόπολης, πρώτες εντυπώσεις από το website!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: